fbpx
+91 8447121833 [email protected]

If you are planning for Anaplan jobs then explore the Anaplan job interview questions and answers page and complete your preparation before attending any interview. Mildaintrainings provides you with interview questions and answers presented in an organized way at different difficulty levels making things easy for you while handing over your dream job in a fast pace.

Question 1. What Is Anaplan?

Answer : Anaplan is a cloud-based planning and performance management platform with documented use cases in finance, sales, supply chain, marketing, IT and HR.

It is that kind of a performance management platform which strives for multi-dimensional planning. With the help of Anaplan, the business owners can efficiently produce and use suitable models.

Question 2. What Are The Features Of Anaplan?

CLOUD-BASED: Anaplan was built from day one as a cloud platform—combining cutting-edge security, in-memory data management, and massive scalability.

REAL-TIME, SCALABLE MODELING AND CALCULATION ENGINE: Real Time Modeling – By tracking dependencies at the level of the line item, our Hyperblock™ technology enables updates or changes to models of any size, from one to one trillion cells, in real time.

IN-MEMORY PROCESSING: Anaplan in-memory engine enables detailed planning models that utilizes all your data down to the transactional level (Product SKU, Stores, Employees, etc.) for better business decisions.

APP HUB: To get you started quickly, a growing collection of apps for common use cases are available in the Anaplan App Hub. Use them as is, modify them to suit your special needs, or start from scratch and create your own.

DATA INTEGRATION: Anaplan offers an API, import/export capabilities, and pre-built connectors for common platforms like Anaplan HyperConnect, Informatica, Dell Boomi, Mulesoft, and SnapLogic.

MULTI-DIMENSIONAL PLANNING: Build models to any level of granularity with any number of dimensions—layer in time (daily/weekly/monthly), hierarchies, relationships, and more.

VERSATILITY: Versatility is the ability to model a vast array of processes within your business. The 150+ apps in our App Hub can be applied to vastly different sets of processes, including sales performance optimization, financial budgeting and forecasting, and call center operations. All created by users with clicks, not code.

Question 3. What Are The Modeling Features Of Anaplan?

MASTER REPOSITORY OF BUSINESS RULES (LIVING BLUEPRINT): Using our Living Blueprint technology, all your complex business rules (in natural syntax) are stored and managed in one easy-to-understand worksheet.

MODEL VERSIONS: Anaplan enables users to create new model versions on-the-fly. Quickly replicate models, load with data, and easily track actuals in the same model as plans.

BREAKBACK: With breakback, users can set a target for a formula, and the variables that make up that formula are changed according to the rules specified.

DYNAMIC SCENARIO BUILDING: Anaplan delivers strategic advantage with fast, easy creation of dynamic scenarios with time, version, and list dimensions.

Question 4. How Anaplan Handles User Access Control?

Answer : Anaplan enables flexible role-based security levels for user types. Audit trail, model restore, and selective user access make it possible for analysts to safely and simultaneously collaborate on common models.

Question 5. What Is Collaborative Workflow In Anaplan?

Answer : Monitor status and approvals with a collaborative workflow that streamlines top-down target allocation and consolidation of roll-ups from the field. A robust audit trail ensures that changes are easy to track.

Question 6. Explain History And Revision Control In Anaplan?

Answer : Anaplan robust audit trail ensures that changes are easy to track and revert. See a history of users and changes and roll back to earlier versions.

Question 7. Explain Intuitive Modeling Interface In Anaplan?

Answer : Business users can use familiar business syntax, drag-and-drop hierarchies, and built-in logic for time, versions, and scenarios. With Anaplan, there are no technical barriers between you and business insights. No reliance on IT for business rules adjustments, model creation, or changes. No more scripting or broken cell references.

Question 8.  Can you use Anaplan from your Smartphone?

Answer : Yes, Anaplan is accessible from any mobile device via a browser so you never have to be disconnected from your data.

Question 9. Name some of the modules that are supported by Anaplan

Answer : Anaplan supports following modules:

  • Finance
  • Sales
  • Supply chain
  • Workforce
  • Marketing
  • IT

Anaplan training by Mildaintrainings

Question 10. Explain Application Security In Anaplan?

Answer: In addition to secure data centers, Anaplan provides complete application-layer security, including data encryption on-the-wire, secure authentication protocols, and robust access control and authorization for managing user rights. We also use leading security firms to conduct regular penetration testing.

Question 11. What do you mean by Central Data warehouse in Anaplan?

Answer: One of the phenomenal aspects that set Anaplan different from others laid in the fact that it has the ability to store data in its own repository. In this manner, it can facilitate various sources of data that are clean and features reliable hierarchy. Moreover, with the help of Anaplan, the analysts can easily access master data of products and other employees in a quick fashion.

Question 12. What Are The Features Available In Finance Module In Anaplan?

Answer: By connecting financial and operational planning, you can drive valuable business performance more effectively. With Anaplan cloud-based platform, corporate objectives align with operating plans that can be adjusted in response to market events—empowering finance to help the business make better decisions by anticipating the future.

Strategic Planning: Optimizing business models, product lines, and operational capabilities with ease and confidence.

Budgeting and forecastinG: Increase speed and agility by automating the manual process and adopting best practices.

Operational planning: Take cross-functional decisions to unprecedented levels of operational planning in one platform.

Financial consolidation and corporate reporting: Experience a faster, more efficient period-end close and report with confidence—without compromising compliance.

Question 13. What Are The Features Available In Sales Module In Anaplan?

Answer: With Anaplan Sales module, deliver on-time sales plans while increasing compensation, quota, and forecast accuracy.

  • Sales Capacity
  • Account Segmentation and Scoring
  • Territory Planning
  • Quota Planning
  • Deal Desk
  • Sales Forecasting
  • Incentive Compensation

Question 14. What Are The Features Available In Anaplan For Supply Chain?

Answer: Anaplan enables users to connect global supply chain network for maximum visibility, efficiency, and collaboration.

  • Product portfolio management
  • Demand planning
  • Supply planning
  • Sales and operations planning
  • Strategic policy management

Question 15. What Are The Features Available In Anaplan For Workforce?

Answer: Align people plans to operational goals to support business results with the help of Anaplan for workforce.

  • Workforce
  • Headcount and Cost Planning
  • Workforce Capacity Planning
  • Succession Planning
  • Compensation and Equity Planning
  • Workforce Optimization, including Call Center
  • Onboarding Planning

Question 16. What Are The Features Available In Anaplan For Marketing?

Answer: ANAPLAN FOR Marketing helps in increase the efficiency and effectiveness of your marketing plan, performance, and spend.

  • Account Segmentation and Scoring
  • Marketing Resource Management
  • Marketing Performance Management
  • Trade Promotion Planning
  • Market Share and Growth Forecasting

Question 17. What Are The Features Available In Anaplan For It?

Answer: ANAPLAN FOR IT drive agile IT planning and project execution across your business.

  • Agile Implementation
  • ABC Shared Services Allocations
  • Agile Planning
  • Project Plan Capacity Analysis
  • Business Case Management
  • Project Planning
  • IT Financial Management and Cost Transparency
  • Business Management Scorecard
  • Facilities Management

Question 18. Name some specific changes that are recorded in history.

Answer: Model records the history when specific changes happens like user adds, edits, deletes, or renames. Here are some elements:

  • Actions
  • Currency qualifiers
  • Dashboards & Functional Areas
  • Import Data Sources & source mappings
  • Line item subsets
  • Lists, List properties and List items
  • Modules & Processes
  • Revision tags
  • Roles & Saved views
  • Subsets of lists
  • Time settings
  • Users added or deleted and
  • Versions

Question 19. List the Anaplan Aggregation Functions

Answer:

  • ANY
  • ALL
  • AVERAGE
  • FIRSTNONBLANK
  • LASTNONBLANK
  • MIN
  • MAX
  • SUM
  • TEXTLIST

Question 20. Explain the security of an application in Anaplan environment

Answer: Apart from providing its users with a fully secured data warehouse, it also facilitates additional security layers for an application. This is quite phenomenal considering the fact that the user can get authenticated access to the application. It also features data encryption which usually is beneficial for high risk applications. Anaplan also uses the services of leading security firms so that penetration testing can be easily carried out.

Anaplan Training Mildaintrainings

Question 21. What Are The Advantages Of Anaplan?

Answer: The flexibility and scalability of the Anaplan platform means it can serve as a basis for financial, commercial as well as operational planning models. Furthermore, these models can easily be linked and work in seamless integration with one another.

Models can either be built from scratch, or extended and customized based on pre-delivered models – with models existing for topics such as

  • Traditional P&L,
  • Balance Sheet & Cash Flow planning,
  • Financial Consolidation,
  • Premium Modeling and Claims Analysis for insurance,
  • Sales Forecasting, Territory Planning,
  • Quota Management,
  • Pricing & Commission Calculation and many others.

Anaplan Training by Mildaintrainings learn full terminology of Anaplan, Anaplan Architecture, Build core components (Lists, modules, dashboards), and how does it relate to your business. Enroll & Get Certified now!

 

Anaplan Training Details
TrackRegular TrackWeekend TrackFast Track
Course Duration30 Hrs8 Weekends15 Days
Hours1hr/day2 Hours a day2 Hours a day
Training ModeOnline ClassroomOnline ClassroomOnline Classroom
Corporate
close slider

Your Name (required)

Your Email (required)

Contact Number

Course

Location

Company

No Of Participant

Query